L’Illa de Buda que és una illa marítim fluvial que conforma un dels aiguamolls més ben conservats de la península, està situada a l’extrem oriental del delta de l’Ebre, pertanyent al municipi de Sant Jaume d’Enveja, a la comarca del Montsià. Amb 1.000 hectàrees i uns 5 kms de longitud, és l’illa més gran de Catalunya.

És d’origen al·luvial, ja que s’ha format a partir dels sediments que deixa el riu Ebre just abans de la seva desembocadura. La seva forma és d’un triangle invertir amb el vèrtex al sud, i està voltada pels dos braços del riu, el principal (la gola de Llevant) al nord, que la separa de l’illa de Sant Antoni, i el secundari (la gola de Migjorn) a l’oest. Al costat est, amb la platja de Buda, banyada per la Mediterrània i culmina a l’extrem oriental al cap de Tortosa, prop del qual s’aixeca el far de Buda.

Al el seu interior es troben les llacunes del Calaix Gran (o de Dalt) i el Calaix de Mar (o de Baix), que són hàbitat d'un bon nombre d'espècies d'ocells.

L'any 1924 la illa de Buda va ser adquirida per l'actual propietari de la meitat septentrional, la família Borés, sent l'altra meitat meridional propietat del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Va arribar a tenir uns 200 habitants durant la dècada de 1950, quan unes quaranta famílies es van instal·lar allí per conrear arròs. En el seu interior trobem la masia construïda a la fi del segle XIX, amb una capella que feia també les vegades d'escola. En aquells temps se celebraven i organitzaven la festa major i es va arribar fins i tot a crear un equip de futbol. Actualment, no obstant això, a pesar que es contínua conreant arròs, a Buda solament queden dos matrimonis ja majors. Situada dintre del Parc Natural del Delta, per a poder accedir és necessari tenir una autorització expressa.

Per aquest motiu, el catxé està fora, però amb vistes a l'illa de Buda. Vigileu perquè l'aparcament del costat del catxé és privat i no s'hi pot aparcar.

…vam trobar-lo molt ràpidament aquest catxé, una molt bona manera d’observar l’illa de Buda..

Agost 07-08-2011 13-40-40

Per veure més detalls d’aquest catxé prem aquí