dimarts, 13 d’abril del 2010

Catedral de Tarragona (28 de Febrer de 2010)

Img (147)

La Catedral Basílica de Tarragona dedicada a Santa Maria, és la seu catedralícia de l'Arquebisbat de Tarragona. Està situada a la part més alta de Tarragona, al centre de la ciutat medieval, que havia ocupat el fòrum de la Tarraco romana, a la part superior on es trobava el recinte dedicat al culte amb el Temple, així es pot comprovar que el claustre de la catedral aprofita algun dels murs romans.

Segons Francesc Eiximenis, en l'organització d'una ciutat i la posició dels seus edificis, a la catedral li corresponia:

« en lo mig de la ciutat deu esser la Seu, e pres d'ella deu ser gran e bella plaça…de la Seu deu estar lo bisbe e pres d'ell los sacerdots: e per això la dita plaça no deu sostenir profit per no torbar l'ofici divinal ne aquells que són dats al Server de Déu.»

Concebuda i iniciada en estil romànic a l'últim quart del segle XII, es va finalitzar al segle XIV quan els plantejaments arquitectònics ja eren plenament gòtics. Des del punt de vista constructiu i tipològic es pot relacionar amb la Seu Vella de Lleida obra contemporània.

Dins de les seves dependències està constituït el Museu Diocesà de Tarragona.

El 3 d'abril de 1905 va ser declarada Monument Nacional.

Diumenge matí, mercadillo, gent passejant per aqui i per allà, nosaltres nou persones... tot indicava que aquest catxé no el fariem. Vam començar a buscar, intentant dissimular, pero no el trovavem, llegiem els logs dels anteriors catxers i no ens aclaravem... pero quan ja estavem per marxar, el meu petit de 9 mesos començava a queixarse ja que tenía gana m'allunyo una mica de la Catedral per tindre una visió mes global i voilà allà estava. Desde luego que ingenus que vam ser!!!! però si ho deia ben clar... fins i tot els geomugles el veuen!!!. Vaig demanar la colaboració del meu fill Guillem, ja que a l'Emma ja no puc aixecar-la tan amunt i un altre mes al sac!!!

 

Img (140)

Per veure mes detalls sobre aquest catxé prem aqui.