diumenge, 7 de novembre del 2010

Els Pallaresos - Ruta Jujol (07 de Novembre de 2010)

 

X6 075

 

Multi-catxé que en permet fer una agradable passejada per un dels pobles més emblemàtics del Tarragonès. Les primeres referències sobre la població daten del segle XIV. Es diu, encara que no se sap del cert, que el nom d’aquesta població deriva del fet que els seus habitants provenien de les comarques pirenaiques del Pallars.

L’arquitecte modernista Josep M. Jujol feu diverses obres al poble: les escoles i la casa del comú (1920), la Casa Andreu de la Plaça de l'Església, la reixa de la Casa Solé (1927), la reforma de la casa d'Emília Fortuny (1944) i els altars laterals (1945-47) de l'església parroquial de Sant Salvador. Però la Casa Bofarull és la seva obra més important al poble, i l’edifici civil més representatiu de l’obra de Jujol en la província de Tarragona.

Realitzà una reforma total entre els anys 1914-1931 en l’edifici rural preexistent, amb la intenció de "eliminar l’aspecte descuidat de la casa i ennoblir-la". L’eix central de la casa està constituïda per la torre de planta quadrada, coronada per una estructura de ceràmica sostinguda per quatre pilars i rematada per un parallamps en forma d’àngel . En l’angle més a ponent de l’edifici s’alça una torre coronada per quatre cantons, obrint-se en aquest espai balcons amb fantàstiques baranes metàliques i finestres esquitllevades, algunes amb reixes forjades.

A la façana posterior es construeix una galeria d’arcs de ferradura, utilitzant totxanes i fràgils columnes. En la galeria posterior es conserven encara que deteriorades, pintures de les estacions, realitzades pel mateix Jujol. La façana principal de la casa s’orienta a l’oest, destacant la porta d’accés, que presenta arcs de mig punt d’estil romànic primitiu, amb una inscripció en la volta externa que haureu d’utilitzar més endavant.

Aquest catxé ho hem trobat d'allò mes divertit ja que hi tenia molts condicionants per ser-ho. Era multi, s'hi havien d'esbrinar pistes, s'hi habia de caminar una mica, tot i que nosaltres el tram de les escales vam anar pel camí equivocat y vam tindre que grimpar una mica, pero ho vam passar molt bé, i finalment, catxé trobat amb una bona vista, aixó sí només has de mirar cap a endavant per que pels costats estan les instalacions de les petros.

 

X6 084

Per veure mes detalls d’aquest catxé prem aqui