dimarts, 13 d’abril del 2010

Creu de la Beguda (28 de Febrer de 2010)

La Creu de la Beguda image

De les cinc creus de terme documentades a Vila-seca, nomes en resta una de sencera, tot i que amb l’ampliació del vial de La Pineda, es va traslladar a 4 metres del seu lloc original.

Malgrat que les informacions que tomben per Internet la defineixen com a separadora dels termes de Vila-seca i de Salou, això no s’ajusta a la realitat, encara que una llegenda urbana diu que allí s’hi reunien les autoritats dels diferents territoris que composaven la Vila-seca medieval: Vila-seca dels Olzina, Vila-seca del Comú, Barenys, Salou i d’altres petits nuclis de població.

Quina passada... el catxé mes petit de tots els que hem trobat... Una genialitat del seu creador.

image

Per veure mes detalls d’aquest catxe prem aquí

Forum

image

IMG00035-20100228-1829En ple centre de l'actual Tarragona es troba el Fòrum Provincial.Es un enorme recinte rectangular de 318x175 m, envoltat per tres dels seus costats d'una complexa estructura de pòrtics.

L'amagatall es tan evident que quasi fa vergonya buscar-lo. Peró a vegades resulta que el mes evident es el correcte. Buscar on creiem i allà estava esperant-nos..

Porta del Roser

imageIMG00029-20100228-1406 Aquest és un dels accessos al nucli antic travessant la muralla que originalment protegia el nucli urbano. La seva longitud era de 3.500 m dels quals es conserven 1.100m.

Aquest ens ha costat més "fer fora del banc" que hi ha a prop del catxé a uns pobres iaios que hi estaven asseguts que trobar el catxe. Però es que quan hem arrivat, erem 9 persones, 4 adults i 5 nens, i amb "molt de disimulo" hem començat que si mira a aquesta pedra i que si estarà a sota del banc? i demés els pobres han marxat pensant.... aix nen com ens quedem aquí veuràs el que ens faran aquest joves... je je je . La Coordenada molt precisa

Portal de Sant Antoni

image image Aquest accés al nucli antic ens ha semblat molt interessant no només per la seva bellesa arquitectònica, sinó perquè a més, uns passos més cap a fora, es poden veure unes vistes precioses de la ciutat acariciada per les ones de la Mediterrània.


Des d'aquest portal podeu entrar i gaudir dels seus carrerons i apropar-vos a la magnífica catedral en el claustre podreu observar restes d'un centre de culte romà envoltat per un pòrtic

Aquest l'ha trobat l'Emma nomes amb un cop d'ull.

Ens ens acostat a la zona on marcava el Gps i diu... allà està!!! Quin ull te aquesta nena!!!!

L’Amfiteatre

Img (145)

Img (143)L’Amfiteatre era un edifici per a espectacles de lluites i feres, gladiadors i execucions públicas.El de Tàrraco va ser construït a principis del segle II. Aquí van patir martiri Sant Fructuós i els seus diaques l'any 259 i per commemorar-es va edificar a principis del S . VI una basílica visigòtica, sobre la qual es estaleció l'església medieval de Santa Maria del Miracle.
Destaquen també les impressionants grades tallades en la mateixa roca. Aquest l'hem trobat molt fàcilment... Dissimulem una miqueta, ja que es una zona on passen força geomugles, i trobat i logejat. Un altre més!!

El Circ

image

image

En el circ és on es disputaven les curses de carros.Este circ és dels millors conservats de Occidente.Actualmente es pot visitar l'extrem oriental on a més de la façana monumental i les grades, podeu contemplar les voltes del Enrajolat i de Sant Hermenegildo.

Trobat novament amb la complicitat dels nens. Un altre més.... quin dia portem!!!

La Torre dels Escipions

IMG00037-20100228-1904 IMG00036-20100228-1859La Torre dels Escipions és un monument sepulcral als peus de la Via Augusta a uns 6 km de la ciutat en direcció a Barcelona.Data del primer quart del segle I. Els nens ja necessitaven un contenidor on poder remenar. Trobat molt facilment i quasi de nit. No intercanviem res... pero i el que han remenat els crios!!!!!

Per veure mes detalls sobre aquest catxé prem aqui:

Forum

Porta del Roser

Portal de Sant Antoni

Amfiteatre

Circ

Torre dels Escipions

Img (147)

La Catedral Basílica de Tarragona dedicada a Santa Maria, és la seu catedralícia de l'Arquebisbat de Tarragona. Està situada a la part més alta de Tarragona, al centre de la ciutat medieval, que havia ocupat el fòrum de la Tarraco romana, a la part superior on es trobava el recinte dedicat al culte amb el Temple, així es pot comprovar que el claustre de la catedral aprofita algun dels murs romans.

Segons Francesc Eiximenis, en l'organització d'una ciutat i la posició dels seus edificis, a la catedral li corresponia:

« en lo mig de la ciutat deu esser la Seu, e pres d'ella deu ser gran e bella plaça…de la Seu deu estar lo bisbe e pres d'ell los sacerdots: e per això la dita plaça no deu sostenir profit per no torbar l'ofici divinal ne aquells que són dats al Server de Déu.»

Concebuda i iniciada en estil romànic a l'últim quart del segle XII, es va finalitzar al segle XIV quan els plantejaments arquitectònics ja eren plenament gòtics. Des del punt de vista constructiu i tipològic es pot relacionar amb la Seu Vella de Lleida obra contemporània.

Dins de les seves dependències està constituït el Museu Diocesà de Tarragona.

El 3 d'abril de 1905 va ser declarada Monument Nacional.

Diumenge matí, mercadillo, gent passejant per aqui i per allà, nosaltres nou persones... tot indicava que aquest catxé no el fariem. Vam començar a buscar, intentant dissimular, pero no el trovavem, llegiem els logs dels anteriors catxers i no ens aclaravem... pero quan ja estavem per marxar, el meu petit de 9 mesos començava a queixarse ja que tenía gana m'allunyo una mica de la Catedral per tindre una visió mes global i voilà allà estava. Desde luego que ingenus que vam ser!!!! però si ho deia ben clar... fins i tot els geomugles el veuen!!!. Vaig demanar la colaboració del meu fill Guillem, ja que a l'Emma ja no puc aixecar-la tan amunt i un altre mes al sac!!!

 

Img (140)

Per veure mes detalls sobre aquest catxé prem aqui.

image

En temps antics va ser la parroquial del lloc de Pineda, documentat des de l'any 1211. L'església és esmentada l'any 1279 i se sap que estava en obres durant la primera meitat del segle XIV. L'any 1547 es va produir un cruent atac dels pirates barbarescos que va despoblar el terme i, a partir de 1580, l'església es va convertir en santuari marià. L'edifici que ens ha pervingut va ser construït entre 1712 i 1758. Consta d'una nau amb contraforts laterals entre els quals hi ha capelles. Hi té adossada una torre de defensa del segle XIV.

Aquest catxé es d’aquells dels quals ho tens el día inspirat o t’en vas cap a casa sense èxit. Afortunadament avui hem estat inspirats….

Febrer 21-02-2010 14-41-11

Per veure mes detalls sobre aquest catxé prem aqui.