La Ruta del Modernisme és un agradable passeig pel centre de Reus, que permet conèixer les façanes modernistes més interessants de la ciutat. Es poden admirar les façanes de 26 edificis si es segueix la senyalització i us atureu davant dels edificis identificats amb una placa, on hi consta el nom de l’edifici, la data de construcció i el nom de l’arquitecte.

A la Ruta del Modernisme destaquen molt especialment les obres de Lluís Domènech i Montaner (Institut Pere Mata, Casa Navàs, Casa Rull i Casa Gasull), que per l’elegància del seu estil van influenciar en els altres edificis modernistes que es van realitzar a Reus.

En aquest sentit, cal esmentar les construccions de Pere Caselles, que havia col·laborat amb Domènech en la realització de l’Institut Pere Mata, el qual, va realitzar un gran nombre d’edificis a la ciutat. Cal remarcar també les obres de Joan Rubió i Bellver, deixeble i col·laborador d’Antoni Gaudí.

Els propietaris del catxé han optat per amagar 7 tresors a 7 edificis emblematics d’aquesta ruta.

 

RUTA DEL MODERNISME 1 – Escorxador Municipal

Antic escorxador de la ciutat. La planta baixa, en forma de nau semicircular, s'estructura en parets perimetrals de càrrega i pilars de fossa i bastides metàl.lics, seguint els principis funcionalistes de l'època. Un primer pis amb dependències administratives configura la façana principal. Altres accessos permeten el moviment i transport del bestiar dintre del recinte. Actualment, és la seu de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

image

 

RUTA DEL MODERNISME 2 – Estació Enològica

Construcció a tres bandes que ocupa una illa i deixa oberta la façana principal amb el pati de treball al mig. La funció original, d'estació enològica, queda definida en el treball en pedra del balcó del primer pis. Originàriament la planta baixa era destinada a zona de serveis i les altres plantes eren habitades.
L'estructura de les parets és de càrrega de maó massís, amb zones de maçoneria irregular de pedra i bigues. És interessant el treball decoratiu, amb representació de diferents motius agrícoles

image

 

RUTA DEL MODERNISME 3 – Escoles Prat de la Riba

Construïda l'any 1911 ja al final del període Modernista.
El grup escolar està constituït per dos cossos d'edificis rectangulars que estan units per un petit cos, tots ells amb teulades decorats a dues aigües i amb brillants colors verd, beix i marró.
Les façanes dels edificis, també bellament decorades, són d'obra vista amb les zones principals i remats en pedra esculpida.
Algunes parts de les façanes estan també decorades amb quatre plafons ceràmics obra de Francesc Labarta. Aquests plafons representen escenes de la infància de Jesús. Altres plafons presenten temes ornamentals realitzats amb ceràmica de Manises.
L'arquitecte va tenir molt en compte els requeriments arquitectònics necessaris perquè la funció pedagògica d'aquests edificis pogués desenvolupar-se amb el màxim de comoditats. Per aquesta raó, es tracta d'edificis molt lluminosos i saludables, ja que els espais reservats a patis estaven i continuen estant ben airejats i arbrats.
A més del que ja esmentat, entre els motius decoratius podem contemplar la rosa de Reus, els escuts de Catalunya i Tarragona i nombroses referències a motius naturals bàsicament vegetals.
Les Escoles Prat de la Riba continuen actualment al cap de gairebé cent anys de la seva construcció, assegurant les mateixes funcions educatives que realitzaven en el seu origen.Només l'entorn ha canviat i també naturalment les condicions interiors dels edificis que s'han hagut d'adaptar a les necessitats educatives modernes

 

image

 

RUTA DEL MODERNISME 4 – Casa Homdedèu

Façana amb formes i elements gòtics: els més evidents són al primer pis, a la tribuna central, la barana de
pedra i les finestres geminades. El coronament és una gran barbacana amb arcs ogivals que accentuen la visió
medievalista de l'edifici.

image

 

RUTA DEL MODERNISME 5 – Casa Ramón Vendrell

 

RUTA DEL MODERNISME 6 – Casa Munné

Edifici projectat i construït l'any 1904.
Casa que fa cantonada amb dues façanes unides per una tribuna de cinc costats que recorre de la primera a l'última planta de l'edifici. Aquesta tribuna és possiblement l'element més característic.
Les dues façanes tenen abundants obertures amb balcons de típica factura modernista amb baranes construïdes amb ferro forjat.
La decoració de les llindes de les portes és molt vistosa. La barana del terrat és de pedra

image

 

RUTA DEL MODERNISME 7 – Casa Navás

Construïda entre 1902 i 1907.
La casa Navàs situada en una cantonada, és un edifici impressionant, no per les seves dimensions, sinó per la imaginació que hi va posar l'arquitecte.
Abans de la guerra civil espanyola (1936-1939) l'angle de la casa tenia una estilitzada torre que va ser destruïda en un bombardeig.
L'interior és d'una lluminositat i amplitud extraordinàries.
L'escala amb els seus mosaics, marbres, etc, va ser realitzada per Alfons Juyol segons una maqueta d'Eusebi Arnau.
Els mobles i la marqueteria (de les més espectaculars del Modernisme) són de Gaspar Homar i les rajoles de Hipòlit Montseny. De la decoració de mosaics i vidrieres es va ocupar Jeroni Granell sobre dibuixos del propi Gaspar Homar

image

 

 

 RUTA DEL MODERNISME 8 – Mistery Modernista

S’han de trobar els altres 7 catxes per accedir a les coordenades d’aques i jo no seré qui us donarà una pista……  només us deixo una imatge del catxé…

 

Per veure mes detalls dels catxés:

RUTA DEL MODERNISME REUS #1 – Escorxador Municipal

RUTA DEL MODERNISME REUS #2 – Estació Enològica

RUTA DEL MODERNISME REUS #3 – Escoles Prat de la Riba

RUTA DEL MODERNISME REUS #4 – Casa Homededèu

RUTA DEL MODERNISME REUS #5 – Casa Ramón Vendrell

RUTA DEL MODERNISME REUS #6 – Casa Munné

RUTA DEL MODERNISME REUS #7 – Casa Navás

RUTA DEL MODERNISME REUS #8 – Mistery Modernista.