diumenge, 30 de gener del 2011

In Memoriam (30 de Gener de 2011)

image
Aquest catxé s’ha publicat en memoria dels que "HAN MORT SENSE TENIR EL CAP COT"
Aquesta escultura, promoguda per l’Associació de Víctimes de la repressió franquista a Tarragona (AVRFT) amb el suport del Memorial Democràtic i l’Ajuntament, presideix la fossa comuna del cementiri on estan sepultades la majoria de les víctimes de la repressió franquista. El grup escultòric es converteix en l’element principal de la sepultura i símbol de dol, record i dignificació de la memòria.
La fossa comuna del cementiri de Tarragona, va tenir una primera dignificació el 15 de gener del 2010. En aquella ocasió es van inaugurar uns plafons on es recollien el nom de les persones afusellades a la Muntanya de l’Oliva (660 persones) i les mortes a les presons i hospitals de Tarragona en acabar la Guerra Civil i fins l’any 1948. L’actuació en aquesta fossa ha estat promoguda per l’Associació de Víctimes de la repressió franquista a Tarragona (AVRFT) i realitzada pel Memorial Democràtic de la Generalitat i l’Ajuntament.
La dignificació s’emmarca en un seguit d’ actuacions de recuperació de la memòria democràtica, com ara la senyalització a la Casa del Pretori Romà “Pilats”; presó franquista fins el 1953 on més de 3.500 persones van patir tot tipus de vexacions i des d’on partien, moltes d’elles, per a ser afusellades al costat del cementiri.
Aquest catxé ubicat al cementiri m’ha possat una mica nerviós, hi havía força gent i no es un lloc com per anar remenant, sort que l’hem trobat ràpidament.

image
Segona edició d’aquest catxé situat a la magnífica rotonda que hi ha a l’entrada de Reus. En aquesta ocasió val a dir que potser he anat com a 5 o 6 vegades al lloc sense éxit, pero al final ha caigut.