divendres, 24 de juny del 2011

La Font Gran (24 de Juliol de 2011)

L’ història d’Ogassa es perd a l’edat mitjana.. Eren terres i cases que pertanyien a l’Església: L’abat Oliva, l’Abadessa Emma, i a grans senyors: els d’Oriol, Guifré el Pilós …hi ha també el mite del comte Arnau, que expià les seves penes per les muntanyes de la comarca.

Aquest municipi és al bell mig de la comarca del Ripollès. Limita amb els pobles de Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll i Campdevànol. La Serra Cavallera hi presenta les seves muntanyes més importants i emblemàtiques, encapçalades pel Taga, de 2035 m d’alçària.

El municipi és creuat per nombrosos torrents i l’abundància d’aigua es fa evident en les fonts que hi brollen , essent la Font Gran una de les més representatives, a la qual s’hi accedeix per un camí que sortint del Taller de reparacions, voreja la riera.

La Font Gran està lligada a les mines de carbó d’Ogassa pel temps i la historia. La mina “el Pinter”, de 100 m de llargària, està ubicada a la part lateral del Taller de reparacions, sota el pla que baixava el carbó de la mina Ramona. S’hi deixà de treballar en el període 1920-25, quan va ser tancada la mina Ramona a causa de l’elevada presència de grisú.

L’explotació de les mines comença l’any 1838 i s’allarga fins que tancà la darrera el 1967.

Si voleu visitar les mines, hi ha visites guiades de Maig a Juliol, els matins i tardes de dissabte, i els matins de diumenge. Truqueu per avançat per reservar al +34 972 720 380 (Ajuntament d´Ogassa)

Cal recordar que Ogassa té un ric patrimoni integrat per nombroses esglésies romàniques i que l’any 1987 va ser premiada amb la primera posició pel guardó “Vila en flor de Catalunya”.

Vam aprofitar per fer aquest catxé quan ens vam desplaçar a Ripoll per fer la ruta del ferro. Un molt bonic entorn per amagar un catxe. Ens va costar una mica, pero finalment el vam trobar, no abans de donar uns quants tombs.

Per veure mes detalls d’aquest catxé prem aqui

La Ruta del Ferro és una  via verda que segueix l’antic traçat del ferrocarril Ripoll  – Sant Joan de les
Abadesses – Toralles – Ogassa.
Es una ruta en forma de cuc de  70 caches de  mida micro, amb un recorregut de  14 quilòmetres.
No és possible fer la ruta circular, així que caldrà tornar pel mateix camí o bé organitzar-se amb Juliol 24-07-2011 13-48-232 cotxes o
utilitzar un transport de taxi per retornar al punt on s’ha deixat el cotxe.
El recorregut només pot fer-se a peu o amb bicicleta.
Els qui vulguin anar a peu és recomanable dividir el recorregut amb dues etapes: de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses (9 quilòmetres sense desnivell) i de Sant Joan de les Abadesses a Ogassa (5 quilòmetres, amb 200 metres de desnivell).
Qui vulgui fer nit a Sant Joan de les Abadesses, l’antiga estació l’han restaurat com un alberg. Per més
informació: http://www.rutadelferro.net/index.html, nosaltres recomanem descarregar el llibre de ruta a través d’aquest enllac

Juliol 24-07-2011 14-02-17Es una passada de ruta!!
Nosaltres hem fet la ruta al revés, hem pujat amb cotxe fins a Ogassa i desde allà, tot en baixada, fins a Ripoll.
Val a dir que anavem amb tres nens, un a la meva bicicleta, 2 anys, i els altres dos de 6 i 10 anys no podiem estar tot el día sentint-los queixar-se el pobres de que els hi feient mal les cames i després de veure el track les dos pujadetes que hi han quasi al final ens hem decidit per fer-la així.
Hem acabat la meva dona i jo plens de picades de ortigues, zarzas i demés. Les cames i braços fetes caldo d'esgarrinxades pero ha valgut la pena
Quasi tots els logs de la ruta estan mullats, pero nosaltres nomes hi portavem dos contenidors per repossar, pero cap log de mes. Hem repossat dos, que esperem que hagin aguantat els aiguats caiguts despres. L'ajut del llibre de ruta ha estat essencial en molts dels catxés, pero el paissatje a canviat molt desde que van ser preses fins ara, estiu 2011