divendres, 24 de juny del 2011

La Font Gran (24 de Juliol de 2011)

L’ història d’Ogassa es perd a l’edat mitjana.. Eren terres i cases que pertanyien a l’Església: L’abat Oliva, l’Abadessa Emma, i a grans senyors: els d’Oriol, Guifré el Pilós …hi ha també el mite del comte Arnau, que expià les seves penes per les muntanyes de la comarca.

Aquest municipi és al bell mig de la comarca del Ripollès. Limita amb els pobles de Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll i Campdevànol. La Serra Cavallera hi presenta les seves muntanyes més importants i emblemàtiques, encapçalades pel Taga, de 2035 m d’alçària.

El municipi és creuat per nombrosos torrents i l’abundància d’aigua es fa evident en les fonts que hi brollen , essent la Font Gran una de les més representatives, a la qual s’hi accedeix per un camí que sortint del Taller de reparacions, voreja la riera.

La Font Gran està lligada a les mines de carbó d’Ogassa pel temps i la historia. La mina “el Pinter”, de 100 m de llargària, està ubicada a la part lateral del Taller de reparacions, sota el pla que baixava el carbó de la mina Ramona. S’hi deixà de treballar en el període 1920-25, quan va ser tancada la mina Ramona a causa de l’elevada presència de grisú.

L’explotació de les mines comença l’any 1838 i s’allarga fins que tancà la darrera el 1967.

Si voleu visitar les mines, hi ha visites guiades de Maig a Juliol, els matins i tardes de dissabte, i els matins de diumenge. Truqueu per avançat per reservar al +34 972 720 380 (Ajuntament d´Ogassa)

Cal recordar que Ogassa té un ric patrimoni integrat per nombroses esglésies romàniques i que l’any 1987 va ser premiada amb la primera posició pel guardó “Vila en flor de Catalunya”.

Vam aprofitar per fer aquest catxé quan ens vam desplaçar a Ripoll per fer la ruta del ferro. Un molt bonic entorn per amagar un catxe. Ens va costar una mica, pero finalment el vam trobar, no abans de donar uns quants tombs.

Per veure mes detalls d’aquest catxé prem aqui