La Tancada té una extensió de 312 ha, limita per l'est amb el mar i pel sud amb la Badia dels Alfacs. Es visitable des del camí de Baladres, que és una carretera asfaltada d'uns 3 km que voreja la llacuna per l'est.

Posteriorment quan arribes a la badia dels Alfacs pots continuar cap a la dreta (en direcció contrària a la platja), i després del càmping “Masia” agafar el camí del "Ranxo Gran" d’uns 3 km que dona la volta a la llacuna per la part nord. Aquesta carretera passa pel costat de la finca de La Llanada, especialment interessant a l’hivern per veure diferents especies d’ànecs.

Tota aquesta volta es pot fer d’una tirada o bé en dos trams. Es recomanable el cotxe o la bici. Si vas amb bici pots invertir d’una a dues hores, depenent de les parades i del ritme.

És un itinerari molt ric, ja que recorre algun ambient molt específic com poden ser antigues salines, que tot i que estan abandonades es pot veure com funcionen naturalment per les capes blanques de sal que s’hi formen a l’estiu. Actualment part de les salines estan ocupades per basses artificials o piscifactories dedicades al conreu de dorada i llobarro. També interessant és l’ambient de salobrar que aquí té una de les formacions naturals més ben conservades del Delta i que voreja la llacuna per la part de mar i de badia.

Dintre la llacuna és freqüent veure flamencs i diverses espècies d’ànecs. Prop de la llacuna hi ha l'urbanització dels Eucaliptus a 3 o 4 km, i El Poblenou del Delta a 3 ó 4 km.

La Tancada és Reserva Natural i per lo tant no es pot caçar. Tot i així, és a l’hivern quan els pescadors de la confraria Sant Pere, de Sant Carles de la Ràpita feinegen en aquesta llacuna.

…, aquest l’hem trobat tot anant cap al trabucador… facilet facilet…

 

Per veure més detalls d’aquest catxé prem aquí

L’Illa de Buda que és una illa marítim fluvial que conforma un dels aiguamolls més ben conservats de la península, està situada a l’extrem oriental del delta de l’Ebre, pertanyent al municipi de Sant Jaume d’Enveja, a la comarca del Montsià. Amb 1.000 hectàrees i uns 5 kms de longitud, és l’illa més gran de Catalunya.

És d’origen al·luvial, ja que s’ha format a partir dels sediments que deixa el riu Ebre just abans de la seva desembocadura. La seva forma és d’un triangle invertir amb el vèrtex al sud, i està voltada pels dos braços del riu, el principal (la gola de Llevant) al nord, que la separa de l’illa de Sant Antoni, i el secundari (la gola de Migjorn) a l’oest. Al costat est, amb la platja de Buda, banyada per la Mediterrània i culmina a l’extrem oriental al cap de Tortosa, prop del qual s’aixeca el far de Buda.

Al el seu interior es troben les llacunes del Calaix Gran (o de Dalt) i el Calaix de Mar (o de Baix), que són hàbitat d'un bon nombre d'espècies d'ocells.

L'any 1924 la illa de Buda va ser adquirida per l'actual propietari de la meitat septentrional, la família Borés, sent l'altra meitat meridional propietat del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Va arribar a tenir uns 200 habitants durant la dècada de 1950, quan unes quaranta famílies es van instal·lar allí per conrear arròs. En el seu interior trobem la masia construïda a la fi del segle XIX, amb una capella que feia també les vegades d'escola. En aquells temps se celebraven i organitzaven la festa major i es va arribar fins i tot a crear un equip de futbol. Actualment, no obstant això, a pesar que es contínua conreant arròs, a Buda solament queden dos matrimonis ja majors. Situada dintre del Parc Natural del Delta, per a poder accedir és necessari tenir una autorització expressa.

Per aquest motiu, el catxé està fora, però amb vistes a l'illa de Buda. Vigileu perquè l'aparcament del costat del catxé és privat i no s'hi pot aparcar.

…vam trobar-lo molt ràpidament aquest catxé, una molt bona manera d’observar l’illa de Buda..

Agost 07-08-2011 13-40-40

Per veure més detalls d’aquest catxé prem aquí

El catxé es troba en l'àrea de la llacuna de la Tancada, tal com diu el seu nom, no té comunicació directa natural amb el mar, però sí que entra en contacte amb la badia gràcies a unes sèquies i canals construïts per l'home. Presenta abundant vegetació helofítica i en la part sud entra en contacte amb l'explotació de les salines de Sant Antoni, per això en aquesta part trobem mostres de vegetació halòfila, igual que en el costat est, on s'observen bons exemplars de jonqueres halòfiles. Es poden distingir-hi dues cubetes bàsicament similars.

Per accedir-hi cal arribar a Amposta i seguir direcció a Sant Jaume d'Enveja, convé fer primer el cache Barracache i seguir feia El Poblenou del Delta i després feia la platja dels Eucaliptus, encara que hi ha moltes maneres d'arribar.

.. Aquest catxé l’hem trobat en un plis plas de cami al trabucador, parada técnica i seguim ruta

 

Per veure mes detalls d’aquest catxé prem aqui

L’Ebrecache es troba en les proximitats de la llacuna del Garxal a l'hemidelta nord, situada molt a prop de la desembocadura i amb una superfície de 280 ha, és una llacuna en formació, ja que encara està oberta per la part de contacte amb el riu , de manera que reuneix característiques de badia i llacuna litoral.

Al Garxal ha un mirador amb vistes de la llacuna. Per arribar cal anar fins a Riumar (Deltebre - La Cava). En aquesta àrea podeu anar ha ahecer una ruta caminant cap a la desembocadura i les platges de Riumar o seguir les indicacions pagar fer un passeig en vaixell pel riu.

A gaudir del Delta de l'Ebre i del seu laberint de camins, que és una dificultat afegida que us pot ajudar a descobrir nous espais.

.. Vam tindre que esperar-nos que la presencia de muggles no fos excesiva per fer la recerca, per sort portavem molta canalla que els indrets baixets els hi anaven de perles…

Agost 07-08-2011 16-30-21

 

Per veure més detalls d’aquest catxé prem aquí

Deltebre és un municipi de Catalunya que pertany a la comarca del Baix Ebre, a Tarragona. El 1818 es va construir l’esglèsia de Sant Miquel de la Cava, i la població es va començar a organitzar al voltant d’aquesta, tot i que el poble es va formar propiament el 1981 per la unió dels municipis de Jesús i Maria i de La Cava que, a la vegada, es van segregar de Tortosa el 1977.

És la població més propera a la desembocadura de l’Ebre. En dades de 2008, consta d’una població de 11.445 habitants i una superfície de 107,4 km² que inclou tres espais de gran interès natural, com son: la punta del Fangal (incloent un port i una platja), la llacuna del canal vell i la zona coneguda com el Garxal, formada per petites illes.

Compta amb un ecomuseu destinat a orientar als visitants que realitzen excursions pel parc natural del Delta de l’Ebre. Just davant d'aquesta oficina d'informació trobarem el catxé. Podreu aparcar a les coordenades 40º43.351'N 000º43.319'E, ben bé al costat del catxé.

.. Aquest catxé prácticament el vam trobar desde el cotxe.

 

 

Per veure més detalls d’aquest catxé prem aquí