diumenge, 27 de març del 2011

Catxe Vila-Seca (27 de Març de 2011)

Aquest es tracta dún multicatxé que en el qual hi has de esbrinar els diferents enigmes que ens proposen per trobar la coordenada final:

Portal de Sant Antoni (N 41º 06.621 / E 01º 08.762)

Torre fortificada del segle XVI-XVII al carrer Verge de la Pineda ,esta catalogada com a bé cultural d'interès nacional. De l'antiga muralla doble que rodejava la vila és l'única porta conservada . La base i les cantoneres estan fetes amb carreus grans i ben escairats mentre que la resta és paredat comú. S'obre amb una doble arcada i una coberta de bigues. Té algunes finestres i nombroses espitlleres. Està defensada amb un matacà recolzat sobre tres mesures.

A= Al portal hi ha una imatge de St Antoni, feta amb quantes rajoles ? A=12

-

Esglesia de Sant Esteve (N 41º 06.659 / E 01º 08.702)

Edifici religiós del segle XVI-XVII, d'estil Renaixement situat a la plaça de l'esglesia. Edifici d'una sola nau, amb absis poligonal i capelles entre els contraforts. Va ser iniciada l'any 1588 sota el rectorat de Pere Gebellí i encarregada al mestre d'obres Joan Morsegas. La façana principal té una rosassa senzilla i un portal renaixentista emmarcat per dues columnes dòriques i un entaulament amb un timpà triangular. El campanar, amb funcions de torre de defensa, va ser alçat l'any 1605. Cap a l'any 1880 es va construir, al seu costat, la capella Fonda o del Santíssim, d'estil barroc.

B= Quantes esferes de pedra hi ha en total a la façana?

-

Torre de l'Abadia (N 41º 06.664 / E 01º 08.727)

Torre fortificada del segle XIII a XV al carrer Major, catalogada com bé cultural d'interes nacional. És una de les torres amb origen més antic ja que formava part del primer recinte emmurallat d'època medieval. Va ser refeta l'any 1600 pel rector Pere Gebellí, tal com indica la inscripció conservada en la pròpia torre. D'aquesta reforma deu ser l'escut situat sobre la llinda d'una de les finestres. Ha estat restaurada modernament.

C= Quantes " M " hi ha a la inscripció del 1600 de la torre?

-

Plaça de Voltes (N 41º 06.704 / E 01º 08.762)

Conjunt urbanístic del segle XVI-XVII. Al final del carrer Major, on hi havia una de les portes d'entrada a la vila, es va urbanitzar aquest espai cap a l'any 1570. Fins al segle XIX hi hagué en aquest indret un mercat de fruites i verdures. Al centre apartir del 1981 hi ha una escultura de St. Bernat Calvó, realitzada per l'artista local Antoni Mas.

D=  Quin és el nº de pilars que envolten la plaça?

-

Celler Cooperatiu(N 41º 06.804 / E 01º 08.876)

Edifici industrial o agrícola del 1918-1929 d'estil modernista del autor Pere Domènech i Roura, situat entre el carrer Castillejos i el Camí del Celler. Obra de grans dimensions aixecada en uns terrenys adquirits al comte Sicart. Amb tres naus de planta rectangular, fetes amb paredat comú i carreus a les cantoneres. A la façana principal s'obre una gran arcada de mig punt que dóna llum a tot el conjunt. Hi ha dues pilastres en fals escaire coronades amb dues esferes pètries. El celler va estar obert als colliters locals de vi que n'eren socis, durant 66 anys. Actualment l'ajuntament duu a terme treballs de restauració. (Aprofitar que a pocs metres direccio "N" podem veure el castell del comte Sicart, actualment en rehabilitació.)

E= Quantes pedres formen els laterals i la part superior de la porta antiga? (Foto)

-

Operacións a Fer:

F = E + D - B - A I = E - C

G = C J = E - A

H = D + B - E K = B

Catxe ( N 41º 06. FGH / E 01º 08.IJK )

Un altre d’aquests catxés que hi tens al cap pero hi està tant a prop que mai hi vas a recercar-lo. Peró avuí com que no hi teniem massa ganes de sortir fora l’hem anat a recercar amb éxit. Entre tots hem anat trobant les diferents pistes que el creador del catxé ens propossaba, aixó si, per poder fer els calculs hem anat a una bona terrasseta a fer un dinar com cal…

27-03-2011 16-01-24_1

Per veure més detalls d’aquest catxé prem aqui