diumenge, 4 de desembre del 2011

Castell del Paborde (04 de Desembre de 2011)

D2111201203332881

Del castell de la Selva gairebé no s'han divulgat referències històriques, i, en canvi, va ser durant segles la residència senyorial dels prefectes de Tarragona i els arquebisbes de la metròpoli. Pertanyia a la Pabordia de l'arquebisbe de Tarragona, i probablement fou edificat a les darreries del segle XII. Era una residència molt freqüentada pel paborde, però feia, principalment, de magatzem dels fruits secs i dels delmes.

L'acció de les Corts Constituents durant el Bienni de 1822 va acabar, de fet, amb els senyorius. Aquesta obra va ser complementada amb les lleis desamortitzadores de la meitat del segle XIX, i així el castell de la Selva passaria a propietat o usdefruit del Comú de la vila.

Així doncs, l'Ajuntament va alinear part de l'hort, que va passar a propietat particular, va construir uns safareigs en un terraplè contingu a l'hort i, abans, havia alienat ja els locals de ponent, amb la qual cosa quedaren uns espais irregulars sense urbanitzar davant de la porta principal del castell fins al derruït portal exterior.

Les parets exteriors són molt amples, construïdes amb mamposteria encadenada, com tot l'interior del castell. Únicament les guies de les cantonades i els arcs de les quatre espitlleres de la part oest són de carreus de molt bona classe.

A l'entrada, per la cara est, hi ha una font del segle XV amb una arqueria purament ornamental d'arenisca molt erosionada.

Es conserven dos edificis junts amb dues plantes ben diferenciades: la inferior, molt més complicada i interessant que la superior, ja que les característiques que més sobresurten es troben a la part d'entrada del castell i dependècies que l'envolten. Els patis exteriors mostren l'existència de diferents dipòsits destinats a celler i graners. Pel que fa a la part superior, presenta poc interès i complicacions arquitectòniques, essent, també, la que més transformacions ha sofert.

Per localitzar el catxé cal que ens dirigirim a la Plaça de les Pletes, està situada en la part posterior del Castell del Paborde i l'Església de Sant Andreu.

La coordenada ens indica un petit cartell informatiu (veure foto) on trobarem les dades finals per a la localització de la coordenada i el microcaché final. Un cop situats on es troba el tresor, només haurem de buscar a la paret en el forat de la dreta que està per sobre del nostre cap.

…Ràpid i precís, crec que es així com millor es podría definir aquest catxé. Apart he pogut veure una part de La Selva que no havía vist mai. El castell desde fora m¡agradat força, i les muralles ja les coneixia d'un catxé anterior.
Potser sería convenient que el propietari canvies el hint per ... forat tapat amb una pedra... je je je, per cert, jo l'he deixat tal i com l'he trobat... o sigui... tapat

2111201203335884

Per veure més detalls d’aquest catxé prem aquí